Talent Bridge – rekrutacja pod kontrolą
Od właściwie zaplanowanej i sprawnie przeprowadzonej rekrutacji zależy to, czy firma zatrudni dobrze dopasowanego do oferowanego stanowiska pracownika. Na rekruterze spoczywa więc ogromna odpowiedzialność za powodzenie tego przedsięwzięcia.
2016-07-04, 15:11

To on konstruuje ogłoszenia, zarządza nadesłanymi aplikacjami, weryfikuje zawarte w nich treści i ostatecznie wybiera potencjalnie najlepszych kandydatów. Zadania te są stosunkowo trudne i wymagają od osoby rekrutującej koncentracji na kilku różnych czynnościach, dlatego warto zainwestować w odpowiednie narzędzia usprawniające ten proces i odciążające pracowników.

O udanej rekrutacji często decydują już pierwsze jej etapy, dlatego niezwykle ważnym jest, by odpowiednio skonstruować ogłoszenie i zamieścić je na właściwych portalach branżowych lub społecznościowych. Tworząc ofertę pracy należy zwrócić szczególną uwagę na takie aspekty, jak charakterystyka firmy, opis stanowiska, wymagania, czy też oferowane warunki pracy. Warto rzetelnie podejść do tego punktu i skrupulatnie przeanalizować informacje, które chcemy zaprezentować kandydatowi, ponieważ pominięcie pewnych danych może zniechęcić potencjalnych pracowników do aplikowania na oferowane stanowisko. Dokładnie precyzując oczekiwania oraz przydatne kompetencje, rekruter może liczyć na to, iż otrzyma w odpowiedzi aplikacje, które w dużej mierze będą odpowiadały wymaganiom zamieszczonym w ogłoszeniu. Wykorzystując na tym etapie narzędzia typu Talent Bridge osoba rekrutująca może ponadto automatycznie zweryfikować zdolności deklarowane w CV, dzięki udostępnianym przez program testom rekrutacyjnym.

Gdy rekruter posiada już odpowiednio skonstruowane ogłoszenie powinien zadbać również o dołączenie do niego formularza aplikacyjnego odpowiadającego potrzebom kandydatów. Coraz częściej oczekuje się, by proces rekrutacyjny był maksymalnie szybki, dlatego też wymaga się od osób rekrutujących tworzenia formularzy, które zawierać będą jedynie najistotniejsze pytania. Zadanie to nie należy jednak do najprostszych, dlatego warto i przy tym punkcie skorzystać z narzędzi służących do automatyzacji procesów rekrutacji.

Dzięki Talent Tracking System można udostępnić kandydatowi gotowy formularz lub przy drobnej pomocy ułożyć własny zestaw pytań. Program ten generuje również unikalny link do ogłoszenia oraz formularza umożliwiający udostępnianie oferty pracy w dowolnie wybranym miejscu. Talent Bridge pozwala również bardzo sprawne zarządzać rekrutacjami. Według badania Candidate Experience tylko 29% firm wysyła informację zwrotną do swoich kandydatów, a niewiele z nich utrzymuje z nimi stały kontakt podczas całego procesu rekrutacji. Talent Tracking System udostępnia  bardzo komfortowy panel pozwalający rekruterowi na bieżąco sprawdzać stan i ilość aplikacji, dodawać nowych kandydatów, oceniać ich, dołączać odpowiednie notatki, a także wysyłać do nich wiadomości, testy i umawiać rozmowy kwalifikacyjne.

Posiadając już dobrze funkcjonującą bazę potencjalnych pracowników osoba rekrutująca może się skupić na analizie deklarowanych przez nich kompetencji. W tym celu, posługując się oferowanym przez Talent Bridge panelem, może rozesłać do kandydatów testy kompetencyjne mające zweryfikować ich umiejętności analityczne, werbalne i logiczne, jak i również zdolność do negocjacji, kontakt z klientem i kompetencje związane z obsługą programów typu Microsoft Excel. Jeśli rekruter poszukuje pracownika na bardziej wyspecjalizowane stanowisko ma również możliwość stworzenia indywidualnego testu dopasowanego do konkretnej funkcji, na którą rekrutuje. W ten sposób zespół specjalistów od psychometrii skonstruuje test zawierający unikalne pytania dostosowane do profilu firmy oraz jej oczekiwań względem kandydata. Oferowane przez Talent Bridge narzędzie można wykorzystać również w celu sprawdzenia kompetencji obecnych członków zespołu i weryfikacji ich dopasowania do stanowisk, które zajmują.

Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom młodego pokolenia i maksymalnie zaangażować kandydatów w proces rekrutacji, narzędzie służące automatyzacji tych procesów może również stworzyć spersonalizowaną, dostosowaną do wymagań firmy grę rekrutacyjną zastępującą tradycyjny formularz aplikacyjny i zawierającą szereg testów pozwalających na weryfikację kompetencji osób aplikujących. Wprowadzając element grywalizacji przedsiębiorstwo dba o swoją atrakcyjność na rynku pracy i umacnia swoją markę, która będzie identyfikowana z najnowszymi, technologicznymi rozwiązaniami.

Narzędzia z serii Talent Bridge potrafią w znacznym stopniu uatrakcyjnić i zautomatyzować proces rekrutacji, odciążając pracowników działów personalnych, ale i przyciągając kandydatów, dzięki nowoczesnej, intrygującej formie aplikacji.

Źródła: